石機陣營中的don quixote

5 五月

最近在 public library 睇某音響雜誌,個主编話,如果聽唔出膽機好聲過石機,不如聽收音機算了。
旺記對此言甚為認同,但對 solid state 音響 就 full of sympathy, 事關旺記都係石器時代成長的 hifi友。膽機 vs 石機的爭論無日無之,旺記從來覺得好多餘,從種瓜得瓜的邏輯嚟睇, 膽機好聲過石機係正常不過之事,因為真空管生於 audio 的黄金時期,投入的 research effort 係 以海量計,到原子粒出現後,focus 已轉往 communication同 數字技術,給音响專用的原子粒只有日本在70,80年代攪過一排,依家係冇音响專用的原子粒,所以今時今日仲買石機真係…

作為普通 diyer ,取易不取難,玩膽機係正常不過,但作為石機生產商,見到一個又一個原子粒 end of life , 就只有一個字 : 愁。最近睇 6moon, 知道 Nelson Pass 終於投入巨資( 6位數, 美金) 俾Semisouth 生產SIT ( or V-FET )。原因 ? 就係因為 V-FET 有 triode 嘅 transfer characteristics 。呢點旺記幾年前已經講咗無限咁多次,仲話如果NP發現了 SIT 會點呢 ? 旺記唔係先知,只不過玩音响唔駛想得太多,抓住幾樣地靈人傑嘅嘢,triode ; full range ; 牛 , 咁就冇可能衰聲。

最攪笑有 rumor 話 NP會响今年 burning amp festival ( BAF) 派佢 D devices 同 1對 WE300B, 俾人較量下,先唔講1對 reissued WE300B 幾多錢,過瘾既係,諸石器擁躉係咪以為 triode 祇有300B ?

In any case , 生產擬三極管的原子粒在70年代錢多過攏的日本已做咗,30幾年後的今天,ex-Yamaha D engineers 再做 B-1 嚟圆夢,同NP用巨資攪 SiC JFET 都係扒逆水嘅悲壯之事,除了 respect 和 sigh , nothing else 。

廣告

發表迴響

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: